Hem » Blogg » Körkort » Säkerhetskontroll vid uppkörning

Säkerhetskontroll vid uppkörning

september 20, 2022

Säkerhetskontrollen av bilen innan uppkörningen kan göras både ut- och invändigt. Syftet med kontrollen är att säkerställa en tryggare och mer säker körning. Fordonet är komplext och har olika reglage som främjar till att signalera budskap till andra förare ute i trafiken, exempelvis blinkers när du ska byta fil. Alla dessa reglage är till för en tryggare körning.

Innan din uppkörning börjar ska du därför genomföra en säkerhetskontroll, en yttre (utvändig) eller inre (invändning) kontroll av bilen i syfte att kontrollera att allting fungerar samt att du vet vart alla reglage ligger, det är inte heller ovanligt att instruktören ber dig endast kontrollera delar av en inre eller yttre säkerhetskontroll.

Om du inte skulle hitta ett reglage gör det ingenting, då kan du fråga din inspektör. De förväntar sig inte att du kan alla olika bilmodeller in och utantill. Det kan vara bra dock att berätta högt vad du kontrollerar så att din inspektör förstår att du vet vad du gör.

På denna sida går vi igenom hur man genomför en säkerhetskontroll på ett korrekt och effektivt sätt. Vanligast ber uppkörningsledaren dig som sagt att kontrollera några delar av säkerhetskontrollen. Eftersom du inte vet i förväg vilka dessa delar kommer att vara på din säkerhetskontroll vid uppkörning, så behöver du ändå kunna utföra en komplett säkerhetskontroll från A till Ö.

Yttre- och inre säkerhetskontroll

Din uppkörningsledare kan som sagt komma att be dig utföra en säkerhetskontroll. En yttre eller inre säkerhetskontroll. Det innebär att du kontrollerar reglage av bilen på antingen insidan eller utan av bilen. Din handledare kommer dock endast att be dig kontrollera delar av inre och yttre säkerhetskontroller. Det skulle ta en väldigt lång tid om varje steg skulle kontrolleras vid ditt uppkörningstillfälle. Exempel på vad det skulle kunna be dig om hittar du här på vår sida.

Invändig säkerhetskontroll innan uppkörningen

En invändig säkerhetskontroll innebär att du kontrollerar saker inuti bilen, såsom bromsar, styrservo, vindrutetorkare och ljudsignal och blinkers. Du behöver också inta en korrekt körställning. Nedan finns en checklista på de områden som kan behöva kontrolleras i en säkerhetskontroll innan uppkörning.

 • Sätt dig på förarplatsen och kolla att stolen är rätt inställd, spänn fast bältet.
 • Ställ in backspeglarna, yttre och inre.
 • Kolla att alla dörrar är stängda.
 • Slå på tändningen, kolla vindrutetorkare, spolare, blinkers, varningsblinkers och ljudsignal.
 • När du är klar att köra, kolla hel och halvljus och se till att halvljuset är tänt innan du åker i väg.
 • Tuta en gång.
 • Starta värmereglagen (fläkt, särskilt för framrutan samt defroster bak) och kontrollera att de fungerar.
 • Trampa på bromspedalen några gånger, fortsätt hålla den nedtryckt. Dra samtidigt lite i ratten med vänsterhanden och starta motorn. Bromspedalen bör nu sjunka ner och ratten bli lätt att vrida. På så sätt kontrollerar du att broms- och styrservo fungerar.
 • Kontrollera att handbromsen (parkeringsbromsen) fungerar - dra åt den och försök köra framåt väldigt försiktigt, eller släpp den om du står i en backe.

Ordningen på säkerhetskontrollen är av mindre betydelse, det viktigaste är att du visar att du vet vad du gör och varför. Det kan dock bli enklare att komma ihåg alla steg om du följer en speciell ordning. Kom ihåg att även utföra säkerhetskontroller när du väl har tagit ditt körkort på din egen bil. Särskilt när det gäller de delar som slits mycket, exempelvis däck, men också vätskenivåer och lysen.

Utvändig säkerhetskontroll innan uppkörningen

Den utvändiga säkerhetskontrollen är också viktig att kunna in- och utantill. Utanpå bilen är det viktigt att kontrollera att all belysning fungerar som den ska. Du behöver även kontrollera däck, blinkers, bromsljus, vindrutetorkare, och olika vätskor. Beträffande vätskor, räcker det med att redogöra för de olika behållarna genom att påpeka att vid behov behövs det fyllas på med olja eller spolarvätska exempelvis och peka på vilken du refererar till.

Nedan finns en checklista på de saker som behövs kontrolleras vid en yttre säkerhetskontroll innan uppkörningen.

 • Bilens belysning bör man kontrollera regelbundet. Börja ned att slå på halvljus och vänster blinkers, tänd även helljus. Gå ur bilen och börja kontrollen fram på bilen.  Kolla helljus, slå av helljusen gå fram igen och kolla halvljus och parkeringsljus, kolla blinkers vänster sida och bakljus. Gå fram och byt till höger blinkers och be någon kontrollera bromsljusen medan du bromsar. Någon gång då och då bör du också kontrollera dimbakljus och andra extraljus.
 • Däcken ska du också kontrollera ofta. Kolla efter eventuella skador och mönsterdjup.
 • Kolla vindrutetorkarnas skick innan du går in och sätter dig.
 • Nollställ alla ljus så att du inte åker i väg med olämplig belysning.
 • Kontrollera vätskenivåerna, exempelvis oljan eller spolarvätskan.

Dessa saker kan vara bra att öva på, så att du inte glömmer bort något moment. Din uppkörningsledare kan komma att be dig kontrollera några utav dessa moment men du behöver ändå kunna alla i och med att du inte vet vilken del som du kommer att bli testad på. På utsidan av bilen är det alltså ljus, däck och vätskor i stort sett som du kan komma att bli testad på. Du behöver därför kunna varje aspekt av däcken och dess syfte, samt ljus på bilen, och även vilka vätskor som finns och när dessa behöver fyllas på.

Hur du övar på säkerhetskontroll inför uppkörningen

En av de bättre sätten att öva inför uppkörningen är att övningsköra så mycket som du bara kan, en bra sak att göra är då att be din körlärare eller handledare vid privat övningskörning att i början av varje körning be dig kontrollera 3 stycken saker av de som nämnts ovan och köra en övnings säkerhetskontroll varje gång ni drar ut och kör. Detta hjälper dig på ett praktiskt och tydligt sätt att få koll på vad som du kontrollerar och hur det kan se ut att göra en säkerhetskontroll vid en uppkörning.

Står du inför en uppkörning och behöver öva på detta snabbt så är det smartaste sättet att gå ut till bilen och göra några säkerhetskontroller så att du får de praktiska kunskaperna och känner igen vart på bilarna reglagen brukar sitta, och inte endast läsa på om det på nätet.

Körställning

Din körställning är minst lika viktigt som något annat. Du behöver veta vilka saker kring din körställning som är viktigt att kontrollera. Detta är viktigt för att du ska få en säker och bekväm körning. Nedan finns några saker att ha i åtanke beträffande din körställning:

 • Ställ in stolen så att du sitter bra, glöm inte att handlederna ska kunna vikas över ratten.
 • Justera nackstödet vid behov. Det ska vara placerat ungefär i mitten av bakhuvudet.
 • Justera inre backspegeln och de yttre sidospeglarna.
 • Sätt på dig säkerhetsbälte.
 • Trampa ner kopplingen.
 • Starta motorn
 • Koppla på nödvändiga reglage (exempelvis fläkt) och kontrollera att rätt belysning är tänd.

Det finns alltså olika områden av ditt fordon som du behöver utvärdera innan du kör i väg någonstans. Detta beror enkelt på att varje reglage i bilen finns där av en anledning. De främjar till säkerhet i trafiken för både dig och dina medtrafikanter. Det är därför viktigt att allt fungerar som det ska innan avresa. Läs även våra tips inför uppkörning!

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram