Hem » Blogg » Körkort » Tips inför uppkörningen vid förarprov!

Tips inför uppkörningen vid förarprov!

september 20, 2022

Ska du köra upp och har några funderingar på uppkörningen? Vi på Motor Trafikskola Järfälla har sammanställt alla dessa uppkörningstips för att du ska kunna känna dig lite mer säker på din uppkörning när det är dags. Faktum är att många misslyckas på första försöket på sin uppkörning. Det kan bero på en del olika saker. Vi har därför radat upp de aspekter som är viktiga att ha i åtanke när det är din tur att köra upp så att du klarar ditt förarprov galant! Det kan vara bra att förbereda sig på eventuella risker eller händelser som kan inträffa under ditt förarprov. Kom förberedd med våra tips som hjälp!

12 uppkörning tips vid förarprov!

Börjar det bli dags för uppkörning för B körkort? På den här sidan kan du läsa om de 12 tips och råd vi på Motor Trafikskola har redovisat för att du ska klara av uppkörningen, utan att känna allt för mycket stress eller oro. Detta är allt du bör ha i åtanke innan och under uppkörningen. Ta några minuter och läs om våra 12 tips!

Tips 1 – Lär dig grunderna

Något som kanske är det viktigaste vid förarprovet är att kunna grunderna av bilkörning. Det är naturligtvis fundamentalt att kunna grunderna för att köra bil, men också att kunna de så pass bra att nervositet eller stress inte får dig glömma bort något viktigt väl på plats. Detta är faktiskt något som förekommer ofta. Se därför till att lära dig allt in och utantill så att det blir en del av ditt muskelminne och sker per automatik. Dessa områden är lätta att glömma:

  • Kom uppvärmd till uppkörningen. Det kan vara bra att ha kört en runda med din handledare före uppkörningen så är du inte varm i kläderna under provet.
  • Kontroll i backspeglarna. Detta är viktigt och behöver göras kontinuerligt för att veta vad som finns bredvid och bakom dig.
  • Sänker hastigheten i tid. Du måste hålla koll på hastighetsbegränsningen och i god tid släppa på gasen. Du ska ha börjat köra i rätt hastighetsbegränsning när du passerar hastighetsskylten.
  • Stanna vid stoppskylt. Du måste alltid stanna vid en stoppskylt med alla fyra däck och se ordentligt så att det inte kommer en annan bil innan du åker. Du ska stanna oavsett om det finns trafik eller inte.
  • Anpassa hastigheten efter rådande väder- och vägförhållanden. Du behöver inte alltid förhålla dig till siffrorna på hastighetsskylten. Du kan behöva köra långsammare vid dåliga körförhållanden som dåligt väder- eller vägförhållanden exempelvis.
  • Byt körfält korrekt. Det är ytterst viktigt att visa andra förare veta att du tänker byta körfält. Det gör du genom att använda din blinkers, till höger eller till vänster. Det gör du dock efter att du har tittat i backspeglarna och döda vinkeln att det inte kommer någon förbipasserande bredvid eller bakom dig. Döda vinkeln är oerhört viktig och en orsak till många trafikolyckor. Glöm inte döda vinkeln innan du blinkar, som innebär att du faktiskt vrider huvudet och tittar snett bakåt för att se så att ingen bil är i den vinkeln som backspeglar inte ger sikt för.
  • Framförhållning. Du måste också titta tillräckligt långt framåt. När du har god framförhållning och en bra säkerhetsmarginal till bilen framför dig hinner du att bromsa om nödvändigt eller att planera din körning. Exempelvis när det är dags att svänga av vid nästa avfart.

Tips 2 – Övning ger färdighet!

Tyvärr är den hårda vägen den enda vägen när du ska ta körkort. Det gäller att öva, öva, öva för att lyckas. Du behöver få in en körvana som sker automatiskt och tryggt så att din inspektör anser att du är så säker på din bilkörning så att du inte kommer att vara en risk eller fara för dig själv eller andra i trafiken. Kör därför så mycket du kan innan ditt körprov. Kombinera gärna att köra med en trafikskola och med en privatperson.

Tips 3 – Var uppmärksam på vägen, inte förarprövaren

Du behöver ha uppmärksamheten på vägen, omgivningen och fordonet själv samtidigt. Detta är endast möjligt om du inte fokuserar på din inspektör och hur han eller hon bedömer dig. Om du har övningskört tillräckligt mycket kommer du att inse att samarbetet mellan manövreringen av bilen och fokus på omgivningen kommer naturligt. Det kan även uppstå oförutsägbara situationer under körningen som får dig ur balans, och då gäller det att vara lugn och sansad. Det gäller också skyltar som ni passerar. Var uppmärksam så du inte missar någon skylt som informerar dig om något. Ju mer du övar desto mer van blir du med eventuella risker som kan uppstå i trafiken.

Tips 4 – Ta inte testet för tidigt

Det är bra att vara ivrig och målmedveten, och vilja ta körkortet så snart som möjligt. Var dock objektiv och känn efter om du faktiskt är redo för uppkörning. Det kommer bara kännas tungt för dig om du inte klarar testet på grund av för lite träning. Faktum är att många blir underkända då det har försökt att ta körkort för tidigt. Ta tid på dig istället och lär dig att köra ordentligt innan du tar testet. På så sätt kommer du att både spara tid och pengar, samt din motivation.

Tips 5 – Förbered dig på alla förhållanden

Beroende på vilken dag, tid eller årstid som du kör upp kan förhållandena komma att ändras. Väglaget eller vädret kan variera. Det kanske är halt eller mörkt ute. Du behöver kunna agera lika bra oavsett. Se därför till att vara redo att möta alla olika typer av väderförhållanden. Ponera att det regnar exempelvis, då bör du dels veta hur dina vindrutetorkare fungerar, hålla mer avstånd till bilarna framför dig, köra långsammare och eventuellt använda andra billjus.

Tips 6 – Öva på avancerade manövrar

Du bör ha övat en del på avancerade manövrar såsom att fickparkera på ett trångt utrymme. Du kan komma att behöva fickparkera i en brant backe. Du behöver ha övat på detta. Det kan också vara bra att öva på andra sätt att manövrera bilen som att backa runt bakom ett snävt hörn, precis i vägkanten. Detta kan vara något din inspektör ber dig att göra under uppkörningen som blir en del av bedömningen.

Tips 7 – Försök att förutse faror

Det är viktig att alltid vara uppmärksam på trafiken runt omkring dig, men trots det kan det uppstå faror som kräver att du är handlings- och broms beredd. Dessa är exempel på några situationer där du behöver vara extra försiktig, som din inspektör också kommer granska dig extra noggrant på:

  • I alla områden där det finns många fotgängare
  • När du närmar dig en kurva eller korsning
  • När det är begränsad sikt
  • När du närmar dig ett övergångsställe

Tips 8 – Studera, studera och studera

Ta hjälp av teorin du har lärt dig till att läsa av skyltar eller andra trafikregler som du behöver när du är ute och kör bil. Det är trots allt därför det också finns en teoridel. Det kan till och med underlätta att läsa av trafiken och köra bil när du har studerat innan du sitter i trafiken. Teorin finns för att du ska kunna använda den i trafiken så läs på innan uppkörningen!

Tips 9 – Lär känna din bil

Det känns nervös att köra upp i en ny bil, så ta din tid och gå igenom vart allting ligger. Hur vindrutetorkarna fungerar, handbroms och växellådan, pedaler och speglar exempelvis. Du kanske behöver justera sättet något, höja eller sänka, eller flytta fram eller bakåt. Det är viktigt att du tar din tid och visar din inspektör att det är viktigt för dig att vara trygg och säker innan du ger dig av.

Tips 10 - Tro på dig själv

Fortsättningsvis, precis som med allt annat är det viktigt att tro på sig själv när man gör någonting. Om du har övat tillräckligt och vet vad du gör så får du lita på dina instinkter och dig själv, och tro på att det kommer att gå bra. Kom ihåg att det är okej att vara nervös. Försök att minnas att din handledare har sagt att du är redo för uppkörning- så om de litar på dig, lita på dig själv!

Tips 11 - Små misstag är okej

Trots att man ofta hör att folk misslyckas med uppkörningen så bör du ha i åtanke att göra små misstag är okej. Det är okej att inte kör helt felfritt eller perfekt, så länge misstagen är mindre och inte särskilt avgörande. Det kan till exempel vara ett motorstopp, eller något annat som inte är en trafikfara eller återkommande. Det kan ibland vara bra att påpeka att du inser vilket misstag du har gjort men att du vet orsaken till det och att i framtiden ska du ha mer framförhållning eller uppsikt, eller vad det kan vara.

Tips 12 - Glöm inte ID!

Din ID-handling är obligatorisk att visa upp för att kunna genomföra förarprovet. Glöm därför inte att ta med din legitimation. 

Uppkörning tips från Motor Trafikskola

På vår trafikskola är alla välkomna, unga som äldre, från hela Stockholm som vill ta körkort. Vi erbjuder körlektioner och annan hjälp i syfte att du ska klara körkortet. Vår personal besitter en gedigen erfarenhet och arbetar passionerat och professionellt för att alla våra elever ska lyckas ta körkort. Ett av de viktigaste momenten när man tar körkort är uppkörningen. På den här sidan får du en hel rad olika värdefulla tips som kan öka chansen för dig att lyckas med uppkörningen. Dessa är saker som är bra att ha i åtanke innan och under din uppkörning, men det är även aspekter som en del inte tänker på eller glömmer bort som i sin tur gör att man misslyckas med sitt körkort.  Läs på här och lycka till med din uppkörning!

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram