Risktvåan I Järfälla

Risktvåan

1990 kr 2100 kr

Boka nu!

Denna utbildning erbjuds dig som har behörighet för Risktvåan i Järfälla. Riskutbildningen del 2, som också kallas Risktvåan, är en utbildning där vi tillsammans lär oss mer om vägunderlag, däck, stoppsträckor och manövrering för att skapa säkra bilförare oavsett väder. Risktvåan är, likt Riskettan, en obligatorisk utbildning för B- körkortsbehörigheter enligt Transportstyrelsens bestämmelser. Du hittar mer information om risktvåan här.

Alla man frågar påstår att de är medvetna om att man aldrig ska köra för nära bilen framför och att man alltid ska anpassa hastigheten efter väglaget samt hastighetsbegränsningen. Så varför sker det ändå dödsolyckor i trafiken på grund av halka, för höga hastigheter och seriekrockar? Varför är det alltid en grupp förare som tycker sig ha rätt till att utsätta andra trafikanter för fara? Och hur kan det komma sig att en annars laglydig person sätter sig i en bil och väljer att ignorera livsviktiga säkerhetsåtgärder vad gäller däck och belysning med mera? Med Risktvåan kommer du förhoppningsvis att bli en medveten och ansvarsfull förare när du har tagit ditt körkort. 

Risktvåan i Järfälla för endast 1990 kr

I enlighet med vår princip att körkort ska vara till för alla så kan vi med glädje meddela att vi erbjuder vår utbildning för Risktvåan i Järfälla till extremt förmånliga priser. Vi anser att den frihet som ett körkort innebär inte ska vara ett privilegium för endast en liten grupp människor, utan att det ska vara billigt och tillgängligt för alla bosatta i Järfälla.  

 Hos oss på Motor Trafikskola kan du även gå övriga utbildningar och kurser som du skulle kunna tänkas behöva på din resa mot att ta ditt körkort. 

Vad ingår i risktvåan?

Under denna utbildning kommer vi att diskutera redan nämnda ämnen och mycket mera inom området. Dessutom kommer vi att öva på halkkörning där vi manövrerar bilen på is eller med en simulation av olika vägunderlag med hjälp av en så kallad SKID-Car. Du kommer också att få köra på andra typer av vägunderlag samt få reflektera kring hur bilen påverkas av underlagen, däckmönster, slitage och styrning. Vi har förståelse för att dessa ämnen och tester kan upplevas obehagliga, men vi, i samråd med Transportstyrelsen, anser att detta är en otroligt givande och viktig utbildning för blivande bilförare. 

Bilens säkerhet och utrustning kommer att vara i fokus under Riskutbildning del 2, där du förutom att lära känna bilen på en halkbana kommer att få volta med bil och uppleva hur kraftfull en krock kan vara även i låg hastighet. 

 Här kommer en checklista på vad som kan komma att diskuteras under utbildningen: 

  • Rörelseenergi
  • Bromssträcka
  • Bilbälte
  • Underlag
  • Däck
  • Bilens system
  • Risker och konsekvenser
  • Generell säkerhet med mera

Tveka inte att höra av dig om du befinner dig i Järfälla och behöver behörighet från Risktvåan. Kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt! Du kan även nå oss via chatt, e-post eller telefon. Vår kontaktinformation hittar du här. Vi ser fram emot att höra från dig. 

 

Vanliga frågor om riskutbildningen på halkbana

Behöver jag ha körkortstillstånd för att göra riskutbildning del 2? 

Svar: Du behöver ha ett giltigt körkortstillstånd för att genomföra både riskutbildning del 1 och riskutbildning del 2. 

 

Får jag göra halkbanan tillsammans med en vän? 

Svar: Självklart får du genomföra halkbanan med en vän, detta bör ni dock prata med oss innan så att vi kan se till att boka in er på samma utbildning. 

 

Får jag köra med min egen bil på riskutbildningen? 

Svar: Nej, riskutbildningen på halkbanan sker med bilar från utbildningen, detta för att dessa är utrustade med system och funktioner som vi vill att du får möjlighet att testa och se vad skillnaden är. 

 

Hur länge gäller Risktvåan-utbildningen? 

Svar: Om du är godkänd på riskutbildningen för halkbana så gäller den i 5 år. Det finns alltså gott om tid för dig att ta ditt körkort. 

 

Kan man bli underkänd på Risktvåan? 

Svar: Man kan bli underkänd på risktvåan men detta sker sällan. För att du ska bli underkänd behöver du oftast störa utbildningen för de andra och påvisa att du inte lär dig eller tar till dig informationen som delas ut. Så länge du är där med en vilja att lära dig kommer det att gå bra. 

 

Vad behöver man göra för att få godkänt på Risktvåan? 

Svar: Du behöver endast lyssna och lära dig av det som utbildningen erbjuder, visa en vilja att förstå vad din utbildare försöker lära ut och visa att du har respekt för fordonet och underlaget. 

 

Söker du riskutbildning del 1?

Du hittar Riskutbildning del 1 här, där vi diskuterar riskfaktorer och riskfyllda situationer. I Riskettan dyker vi djupare ner i vad du som förare bör tänka på för att köra säkert i trafiken. 

Ladda ner vår app
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram