Hem » Blogg » Körkort » Förlorat körkort - en guide [2023]

Förlorat körkort - en guide [2023]

september 9, 2022

Vad händer om du av någon anledning förlorat ditt körkort? I det här blogginlägget guidar vi dig rätt om ditt körkort har blivit återkallat, stulet eller borttappat!

Hur blir man av med sitt körkort?

Det kan naturligtvis hända på flera olika sätt men de vanligaste orsakerna är att polisen har omhändertagit körkortet eller att det har blivit borttappat eller stulet. Polisen kan ta ditt körkort ute på vägarna om de misstänker att du har begått ett allvarligare trafikbrott så som fortkörning eller rattfylla. Om polisen har tagit ditt körkort har du rätt att överklaga beslutet till Transportstyrelsen som beslutar om det ska förbli återkallat eller inte. De vanligaste orsakerna till att personer fått körkortet återkallat under första halvåret 2023 är:

  • Fortkörning
  • Rattfylleri
  • Medicinska skäl
  • Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov
  • Opålitlighet i nykterhetshänseende
  • Smitning

Jag har förlorat mitt körkort, hur länge måste jag vänta?

Hur länge körkortet blir indraget beror naturligtvis på överträdelsen. Har du kört för fort eller kört mot rött blir det vanligtvis indraget mellan 3-6 månader. Vid värre överträdelser som exempelvis rattfylleri eller smitning kan spärrtiden vara i 12 månader. När körkortet är indraget i ett år måste du även göra ett nytt körkortsprov (körprov, riskutbildningar och kunskapsprov). Du är alltid välkommen att kontakta oss om du behöver ta körkort igen!

indraget körkort

Vad ska jag göra om jag tappat bort mitt körkort?

Om du har tappat bort ditt körkort måste du göra en förlustanmälan hos Transportstyrelsen som sedan skickar ut en blankett som ska fyllas i. Du kan även ringa Transportstyrelsen på 0771-81 81 81 och berätta vad som hänt. När du kontaktat Transportstyrelsen på telefon eller på deras hemsida skickas en blankett ut så du kan ansöka om ett nytt körkort. Blanketten skickas alltid till den adress du är folkbokförd på. Efter din förlustanmälan spärras körkortet omedelbart och kan inte längre användas. Medans du väntar på ditt nya körkort får du köra bil så länge du har en giltig legitimation som du kan visa upp.

Vad gör jag om någon stulit mitt körkort?

Eftersom körkortet är en id-handling måste du göra en polisanmälan om du misstänker att någon stulit ditt körkort. Du gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller anmäla stöld på polisens hemsida. Du kan även besöka polismyndigheten och här kan du hitta din närmaste polisstation. Polisen kommer spärra ditt körkort så det inte kan användas som falsk legitimation.

Så spärrar du ditt körkort!

När du förlorat eller fått ditt körkort stulet så måste du "spärra" det, du spärrar ditt körkort genom att förlustanmäla det till både transportstyrelsen och även till polisen eftersom det är en ID handling. När du har gjort detta är ditt körkort spärrat och du kommer få en ansökningsblankett från transportstyrelsen för körkortsförnyelse till din adress.

Sammanfattning för dig som förlorat körkortet:

  • Fortkörning: Transportstyrelsen skickar automatiskt ut en blankett för nytt körkort som ska fyllas i och skickas tillbaka.
  • Rattfylleri: Ansök om nytt körkortstillstånd tidigast sex månader innan spärrtiden löpt ut. Transportstyrelsen skickar ut ny blankett om förnyelse av körkort om du blivit beviljad.
  • Borttappat körkort: Gör en förlustanmälan hos Transportstyrelsen.
  • Stulet körkort: Gör en polisanmälan på polisens hemsida, ring 11414 eller besök din närmaste polisstation.

Om några ändringar för detta sker så kommer vi uppdatera sidan, ser du att vi har felaktig information så ring gärna in eller e-maila oss om det så ser vi till att vi löser rätt. Senast granskades denna sida 2023/06/12.

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram