Hem » Blogg » Bra att veta i trafiken » Säkrare körning med hastighetskameror

Säkrare körning med hastighetskameror

februari 26, 2019

Hastighetskamerorna, eller trafiksäkerhetskamerorna som de ofta kallas, är utplacerade längs vägar där de uppskattas göra mest nytta! Det vill säga på vägsträckor där det ofta körs för fort och många olyckor sker eller har skett till följ av detta. I dag finns det ungefär 1 800 kameror, och det byggs fler. Undersökningar visar på att de allra flesta förare har en positiv inställning till dem. Vad som motiverar bilförare till att förhålla sig till dem är inte det viktigaste, oavsett om det i första hand är säkerheten för sig själv och andra eller en potentiell böter, så är det viktigaste att hastighetsreglerna följs så väl som de gör!

Bra att veta om fartkameror:

  • Alla kameror är direktkopplade till polisen som sköter utredningarna, medan drift och installation sköts av trafikverket.
  • Kamerornas inverkar räddar cirka 20 liv per år, dessutom räddas fler än 70 personer per år från allvarlig skada.
  • När ett fordon närmar sig en fartkamera mäts hastigheten med hjälp av radar.
  • Fartkamerorna mäter alltid hastigheten, men övervakningen med kameran är inte alltid aktiv.

Vad kan vi ta med oss av detta? Det främsta vi vill ha sagt är att det alltid är viktigt att följa hastighetsreglerna, oavsett om en fartkamera är närvarande eller inte!

//Teamet på Motor Trafikskola

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram