Hem » Blogg » Körkort » Så blir du redo för uppkörning i Farsta

Så blir du redo för uppkörning i Farsta

december 8, 2022

Det sista kravet innan du får ditt körkort är uppkörningen, eller körprov som det officiellt kallas. Din förmåga att köra säkert och effektivt testas. En uppkörning görs med hjälp av en inspektör från Trafikverket som sitter med i bilen i passagerarsätet. Det är ungefär hälften som klarar att ta sitt körkort på första försöket. I det här inlägget kommer vi att ge råd som hjälper under uppkörningen och som förhoppningsvis gör att du inte behöver göra om testet. Om du inte dyker upp till uppkörningen kommer det att resultera i extra avgifter och en längre väntetid för ditt efterlängtade körkort. Om du blir underkänd kan detta också påverka dig och få dig att känna dig mer stressad. Det är därför viktigt att du kommer förberedd till uppkörningen. Precis som på alla platser, är det viktigt att vara helt redo för uppkörningen för att du ska känna dig bekväm under förarprovet, vilket i sin tur ökar din chans att bli godkänd. Uppkörning i Farsta kommer du att klara om du ser till att öva ordentligt. Det är alltså inte svårare i Farsta än på andra platser egentligen, utan det handlar endast om att öva tillräckligt mycket så att du känner dig säker bakom ratten när det är dags för uppkörning.

Uppkörning i Farsta - Samma krav som andra orter

Uppkörning i Farsta är inte annorlunda än andra orter. Det kan vara en skillnad på mängd trafik exempelvis, men de huvudsakliga kriterierna kommer du att testas på överallt. Uppkörning i Farsta har alltså samma krav på eleverna som andra orter man kör upp i. Vi på Motor Trafikskola har flertalet elever som har klarat uppkörningen i Farsta utan problem. Det handlar om att vara väl förberedd. En del övningskör lite även i den ort där de ska köra upp i, i förväg, just för att känna in miljön. Detta är dock inte helt nödvändigt då du ska kunna hantera trafiken, trafikreglerna, och manövrera bilen oavsett vart du kör, även om du aldrig har varit där tidigare.

Så klarar du uppkörningen i Farsta!

Det är viktigt att du känner dig redo för uppkörningen, naturligtvis kan det vara nervöst men du behöver ändå ha känt dig bekväm och självsäker bakom ratten när du har övningskört tidigare. Du bör därför inte påskynda körkortet. Innan uppkörningen kan det även vara bra att övningsköra lite i den ort som du ska köra upp i, samt att ta tillräckligt många lektioner så att du och din körledare känner att du har koll på manövrering av fordonet och trafikreglerna. En av de vanligaste orsakerna till att man blir underkänd beror också på att man ger ett osäkert intryck, tvekar vid vissa situationer, och kanske gör flera mindre förseelser. Det kan vara bra att komma ihåg att det inte är säkert att du har misslyckats med uppkörningen, även om du begår något mindre misstag. Det kan även vara viktigt att du lär dig fullständigt vilka moment som testas och öva på dessa samt att göra en test-uppköpning med din körskollärare. Det kan också vara bra att vara helt uppvärmd innan provet och att vara uppmärksam under hela provet. Framför allt är det viktigt att du är helt redo.

Vilken rutt kör man under uppkörning i Farsta?

Rutterna under uppkörningen varierar så du vet inte vilken rutt du kommer att få köra under din uppkörning. Generellt sett dock kommer du att få köra en del på motorvägen ”Hökarängen” och även längst med huvudleden på Farstavägen. (Se representation nedan.) Ofta får eleven även köra in på mindre vägar och utföra manövreringmoment som exempelvis att stanna och starta i en backe. Du kanske blir testad på att backa runt ett hörn och fickparkera. Det kan vara fördelaktigt att öva på detta och köra längs dessa vägar några gånger innan man kör upp i Farsta.

Generella tips för att klara uppkörningen och teoriprovet

Om du behöver fler tips för att klara uppkörningen kan du läsa mer på den här sidan. Vi på Motor Trafikskola har tagit fram tips för hur du klarar uppkörningen på bästa sätt, samt teoriprovet. Det finns många moment som ska klaras av innan du får göra förarprovet. En av dem aspekterna är teoriprovet, som du kan läsa mer om här. Du behöver också gå risk 1 och risk 2. Dessa kan du också läsa på mer om här på vår hemsida. Om du är i första skedet och ska börja övningsköra privat behöver även du och din handledare gå en utbildning, en introduktionsutbildning. Om du just nu är ute efter tips för en godkänd uppkörning kan du läsa på nedan om våra tips.

Rätt hastighet i korsningar. Tänk på att om du tittar för nära bilen, upptäcker du korsningen sent och saktar in då för sent.

  • God framförhållning och planering. Tänk på att titta långt fram för att inte fatta beslut i sista stunden.
  • Ha koll på förbudsskyltar och trafikljus. Var uppmärksam på skyltar och trafikljus för en korrekt och säker körning.
  • Bra samspel med andra trafikanter. Titta i backspeglarna regelbundet för att bibehålla ett gott samspel med resterande trafikanter.
  • God hastighetsanpassning. Håll hastigheten och anpassa hastigheten innan du passerar en hastighetsskylt.
  • Var uppmärksam på gående vid övergångsställen. Titta långt fram och sakta in i god tid innan du stannar vid ett övergångsställe.
  • Känn till vem som har väjningsplikt och förtur vid en korsning. Stanna om du har väjningsplikt om det finns annan trafik. Om du har förtur kan du köra, men var uppmärksam på att resterande trafik väjer åt dig.
  • Håll rätt hastighet på mindre landsväg. Du bör undvika att köra för fort i kurvor.
  • Håll koll på högerregeln. Kör med uppsikt så att du ser i god förväg om du behöver väja eller stanna och låta en bil från höger före dig, förutsatt att det är en situation där högerregeln gäller.

Värm upp inför uppkörningen

Det kan också vara fördelaktigt att ha värmt upp innan uppkörningen. Det innebär alltså att du har kört lite timmen innan testet. Då är du uppvärmd i bilkörning och alert. Du kommer klara det fint även om du är lite nervös. Det är viktigt att du känner dig säker i dig själv. Om du dessutom har tränat tillräckligt kommer det att kännas mindre nervöst innan provet. Det kan dock vara bra att inte köra för länge när du värmer upp, då du vill spara ditt fokus och energi till själva förarprovet. Lycka till!

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram