Hem » Blogg » Körkort » Köra med släp - Allt du behöver veta!

Köra med släp - Allt du behöver veta!

juni 1, 2023

Det är inte enkelt att köra med släp, dessutom tillkommer flera krav på dig som förare vad gäller olika typer av släp och behörigheter för att köra dessa släp. Här finner du svaren på alla frågor du kan tänkas ha kring tillkopplat släp för olika fordon.

Manövrera med släpvagn

Att manövrera med ett släp kräver lite extra utrymme och även uppmärksamhet för dig som förare, du kan inte ta lika snäva svängar runt hörn som du kan utan ett släp tillkopplat och du bör därför ta ut dina svängar lite mer än vanligt. Dessutom bör du planera din hastighet noggrannare än vanligt då du helst av allt inte vill bromsa med släp utan endast släppa på gasen för att minska farten, när du bromsar bör du även alltid kontrollera bakåt så att släpet hålls rakt och inte svänger ut.

Hur backar man med släp?

När du backar med släp bör du tänka på att släpet främst styrs av bakdelen på din bil och att om du vill backa upp släpvagnen till höger måste du först manövrera ut bakdelen på bilen till vänster så att släpvagnen svänger höger. Ett bra knep för detta är att lägga handen på undersidan av ratten, dåoch svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten. Viktigt är det även att ta det lugnt manövrera sakta då det blir knepigt att rätta till släpet när det blir fel istället för att sakta men säkert göra rätt från början.

Akta dig för Fällknivsprincipen

Fällknivsprincipen uppstår när släpets hjul låser sig och släpet viker sig längst med bilen. Om detta händer när du bromsar är det bästa du kan göra att släppa bromsen och accelerera igen så att det rätar ut sig och senare göra en lugnare inbromsning eller bara släppa gasen när du vill sakta ned ekipaget.

För att undvika fällknivprincipen när du backar bör du räta upp släpet om du märker att du backar snett och släpet börjar vika sig.

Hur fort får man köra med släp?

  • Du får som högst köra 80 km/h med bil och tillkopplad bromsad släpvagn. Har du en obromsad släpvagn
  • Du får även som högst köra 80 km/h med bil och tillkopplad obromsad släpvagn om släpvagnens totalvikt inte överstiger halva bilens tjänstevikt, för körning med olastad släpvagn gäller tjänstevikten.
  • Du får med obromsad släpvagn vars totalvikt eller tjänstevikt överstiger halva bilens tjänstevikt inte köra fortare än 40 km/h.

Vad menas med lätt släp?

Lätt släp innebär att släpet inte väger över 750 kg eller att bilen och släpvagnens totalvikt inte överskrider 3500 kg sammanlagd. Du kan alltså köra ett släp som väger mer än 750 kg och det klassas som ett lätt släp så länge släpvagnen och bilen tillsammans inte väger mer än 3.5 ton.

Vilka fordon får köras med tillkopplad släpvagn?

Det finns släpvagnar till de flesta fordon, även till en MC får du ha en släpvagn. De olika fordonen får ha olika typer av släpvagnar tillkopplade.

Släp för personbil B körkort

För B behörighet kan du köra personbil med ett lätt släp, ett lätt släp innebär generellt att släpets totalvikt är mindre än 750 kg men du kan köra ett tyngre släp om ekipaget inte överskrider 3500 kg och det är tillåtet av bilen att dra ett tyngre släp än 750 kg. Har du en bil med en totalvikt på högst 3500 kg kan du ändå koppla en lätt släpvagn till detta, i detta fall blir tågvikten maximalt 4250 kg men du kan ändå köra ekipaget på ett vanligt B körkort.

Släp för utökat personbil BE körkort

Släp för BE körkort behöver inte ta hänsyn till bilen och släpets sammanlagda totalvikt men får inte dra ett släp eller flera släp vars totalvikt överstiger 3500 kg.

Släp för MC

En MC får ha en släpvagn som är högst 125 cm bred om det är en tvåhjulig MC, är den däremot 3 eller 4 hjulig så kan den ha en släpvagn som är lika bred som motorcykeln. Dock högst 2 m bred. En motorcyckel får max dra ett släp med en totalvikt som är lika med det minsta av dessa tre faktorer.

  • Vad kopplingsanordningen är konstruerad för
  • Hälften av motorcykelns tjänstevikt
  • 150 kg.

Du får alltså dra en släpvagn med en vikt på maximalt 150 kg om motorcykelns tjänstevikt är över 300 kg och kopplingsanordningen klarar av en last på 150 kg.

Släp för EPA / A traktor

En EPA traktor eller A traktor är ursprungligen avsett som ett arbetsfordon och kan därför köras med tillkopplad släpvagn. En A traktor kan köra en obromsad släpvagn som väger högst lika mycket som A traktor väger vid aktuellt tillfälle och ett bromsat släp kan kopplas till a traktorn utan viktbegränsning så länge ekipaget kan framföras och bromsas till stillastående på ett trafiksäkert sätt.

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram