Hem » Blogg » Bra att veta i trafiken » Dubbdäck eller friktionsdäck - Vad ska man välja?

Dubbdäck eller friktionsdäck - Vad ska man välja?

november 1, 2019

Det är snart dags att byta till vinterdäck och det finns två olika typer av däck att välja mellan. I det här blogginlägget reder Motor Trafikskola ut vad som är bäst, dubbdäck eller friktionsdäck. Svaret på den frågan är att det beror på. När man ska välja vinterdäck ska man alltid utgå från det vinterväglaget som är vanligast i det området där man mest kommer köra. Dubbdäck ger bäst grepp på isiga väglag eller vägar där det är kompakt snö. Om det är vanligare med barmark, slask och lös snö är friktionsdäck det bästa alternativet!

Olika typer av vinterdäck

Det finns även nordiska och centraleuropeiska dubb- och friktionsdäck. Nordiska vinterdäck är mer anpassade för isiga och kalla vintrar och centraleuropeiska däck lämpar sig bäst för våta och slaskiga väglag. Oavsett vad du väljer för vinterdäck är det viktigt att anpassa din hastighet och körning efter rådande väg lag och att alltid hålla avstånd till andra trafikanter ute i trafiken.

Trafikverkets hemsida kan du läsa vilka lagar och regler som gäller när det är dags att byta till vinterdäck!

Ladda ner vår app
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram